vineri, 11 decembrie 2009

Tort fin de ciocolata



Reteta asta o avem de la o mamica cu maini magice...care a pregatit doua astfel de torturi intr-un week-end, unul dintre ele ajungand si la noi la Cookies day ;) Aseara am avut ocazia sa o cunosc pe doamna aceasta artista la facut torturi de ciocolata, sa ii multumesc si sa o felicit.

Asadar, bomba calorica de sarbatori...reteta:

Ingrediente:

Observatie – toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei cand incepem pregatirea tortului!

BLAT – 8 oua, 2 linguri de faina, 2 linguri de pesmet fin, 6 linguri de cacao (cu varf), 8 linguri de zahar (cu varf), un praf de sare;
CREMA – 4 galbenusuri, 4 linguri de cacao (cu varf), 8 linguri de zahar (cu varf), 500 g unt nesarat (2 pachete), 200 g Cola-Cao/Nesquick, 2 fiole de esenta vanilie Dr. Oetker;
SIROP – 250 ml apa, 4 linguri de zahar (cu varf), coaja de portocala (oparita si scursa).


Preparare:

BLAT – se separa galbenusurile de albusuri; galbenusurile se bat cu mixerul impreuna cu zaharul, apoi se adauga faina, pesmetul si cele 6 linguri de cacao; se bat spuma tare in alt bol albusurile cu un praf de sare si se incorporeaza in amestecul initial prin miscari de invaluire, incet si fara a se freca, pana cand se obtine o compozitie omogena; se unge forma de tort cu unt si se tapeteaza cu faina sau pesmet; se toarna amestecul pt. blat in forma si se coace aprox. 40 min la foc mediu – se incearca dupa 30 min. cu un pai/scobitoare; se scoate din cuptor si se raceste la temperatura camerei pe un blat de lemn (merge si pe farfurie...).

CREMA – galbenusurile se freaca bine cu zaharul si apoi cu cele 4 linguri de cacao intr-o craticioara, la bain-marie, pana se topeste zaharul; inainte de a indeparta craticioara din bain-marie se adauga aprox. 80 g unt (1/3 dintr-un pachet); se raceste la temperatura camerei;
Untul (420 g, pentru ca din 500 g am luat 80 g pentru crema fiarta la bain-marie) se amesteca pana la omogenizare cu crema fiarta si racita, apoi se adauga treptat cele 200 g de Cola-Cao/Nesquick si se amesteca pana devine spumoasa; la sfarsit se adauga cele 2 fiole de esenta de vanilie.

SIROP – apa si zaharul se pun la fiert, coaja de portocala oparita in prelabil se adauga pentru cateva minute la sfarsit dupa care se indeparteaza, iar siropul obtinut se aromatizeaza cu cele 2 fiole de esente; se raceste la temperature camerei.


MONTARE TORT - Blatul racit se taie pe orizontala in 3 felii aproximativ egale ca grosime, se aseaza pe platou baza blatului, se insiropeaza si se intinde 1/3 din crema pregatita; se aseaza deasupra mijlocul blatului, se insiropeaza si se intinde inca 1/3 din crema, dupa care se aseaza partea de sus a blatului, se insiropeaza si se imbraca in restul (1/3) de crema.
Dupa preferinta se orneaza cu ciocolata rasa, coaja de portocala confiata, fistic taiat marunt, frisca, cirese confiate etc.

Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu