marți, 15 decembrie 2009

Cafea si cozonac de dimineata....


Zilele trecute cautam pe net informatii despre o marca de cafea pe care am incercat-o de curand si mi-a placut foarte mult.Am descoperit ca nu se vinde insa in Romania, se gaseste in Germania la preturi foarte accesibile, dar la noi nu intra decat prin metode mai mult sau mai putin legale.Si mi s-au terminat stocurile :D, nu stiu cand mai ajung pe la Satu Mare ;) In timpul cautarii am ajuns si pe un forum unde oamenii discutau despre cum arata la ei diminetile perfecte.La unii era prezent mirosul de cafea, altii isi aminteau de mirosul de scortisoara de la bunatatile pregatite de mamele sau bunicile lor, altii, mai fericiti, aveau amintiri frumoase ale diminetilor de vara la tara.Eu imi amintesc cu placere de diminetile din preajma sarbatorilor de iarna, in vacanta, cand puteam sa ma trezesc mai tarziu si sa gasesc in bucatarie agitatia specifica pregatirilor de Craciun: 4 cozonaci, 2 se fac, 2 asteapta cuminti sa le vina randul,sarmalele sunt facute de ieri, piftia s-a legat peste noapte si arata bine...sa facem deci si bradul si sa il asteptam pe Mos Craciun ;)



Bunica avea o reteta de cozonac care ii iesea foarte bine dar la care se muncea destul de mult, mai ales la faimosul framantat al aluatului.De cativa ani insa mama a primit o reteta care nu necesita framantare multa, si iese un cozonac perfect chiar si din prima incercare.Deci daca sunteti in cautarea unei retete de cozonac pentru prima data si va e teama ca nu o sa iasa bine,incercati cu incredere varianta asta, am scris-o ca pentru incepatori, trebuie sa iasa.Cheia succesului e sa va pregatiti alimentele din timp, unele se pot prepara de cu seara, sa aveti la indemana castroane si forme potrivite, scoateti oualele din frigider de seara si apucati-va dimineatza devreme(7 dim) ca sa nu pierdeti toata ziua cu cativa cozonaci, sau si mai rau, cu unul singur :D


Ingrediente

- 1 kg faina
- 0.500 gr lapte
- 300-350 gr zahar
- 200 ml ulei
- 6-7 galbenuse
- 55 gr drojdie
- 4 pliculete zahar vanilat
- 2 bucati lamai

Umplutura

- 300-400 gr nuca pisata
- 200 ml lapte (cat sa cuprinda nuca)
- 1 lingura cacao
- zahar dupa gust
- 1 pliculet vanilie
- coaja de la o lamaie
- cateva picaturi de rom dupa gust

Mod de preparare

- se pregatesc nucile, adica se curata :D, se rade coaja de lamaie
- se prepara mai intai umplutura : pe foc, se amesteca intai nuca cu lapte (sa nu fie o ciorba de lapte:D).Se adauga zahar si cacao dupa gust+ coaja de lamaie+ vanilie.Dupa racorire se adauga Rom, dupa gust (se gusta neaparat!!!)
- pentru maia : intr-un castron mai adanc, se pun : drojdia+ aprox. 150 ml lapte+ 1 lingurita zahar+cateva linguri de faina, cat sa se formeze o ciulama mai groasa.Se tine la caldura acoperit bine.Trebuie sa creasca in aprox. 15 minute.
- in ultima etapa se framanta cozonacii astfel :
- cat creste maiaua, se pregatesc ingredientele pentru framantat, respectiv:
- faina in lighean
- laptele cu zaharul, se dizolva pe foc,fara sa fiarba.Atentie ca laptele indulcit se foloseste caldut.Se adauga coaja de lamaie si 2-3 plicuri de vanilie.
- se pune uleiul caldut intr-un vas
- apoi, galbenusele separate de albusuri, intr-un castronel
- Cand creste maiaua, se adauga peste faina (in mijloc) si se amesteca cu faina cu o mana
- se adauga laptele, cate putin,amestecand, apoi galbenusele, pe rand.(coca e lipicioasa, se lipeste de degete)
- se adauga uleiul cate putin,si incepe sa se dezlipeasca de pe degete, nu se pune faina!!!
- se mai continua framantatul cateva minute
- se pune la caldura, foarte bine acoperit
- ar trebui sa creasca in aprox 45 de minute
- dupa crestere, se pun cozonacii in forme,si se mai lasa la crescut 20 de minute, acoperiti.
- formele se pregatesc in timpul cresterii aluatului: se ung formele si se tapeaza pe fund si pe peretii laterali cu hartie de copt.Se tine uleiul intr-un castronel.Se ung mainile cu ulei.
- se rupe aluatul in doua.Pe planseta se pune ulei.Se intinde aluatul cu mana, sub forma de dreptunghi,cu latimea cat lungimea formei (se tine forma alaturi) si lungimea care reiese din stabilirea grosimii de aproximativ 1 cm.
- se pune cu lingura umplutura pe foaie,in cateva locuri si se intinde pe cat posibil cu dosul lingurii.
- se ruleaza coca catre forma, si se pune in forma,luand-o de la capete cu mainile.
- se lasa la crescut, la cald, acoperit.

Coptul:

- cuptorul incins cu tava dedesubt
- inainte de a-i introduce in cuptor,se ung cu ou si se presara zahar(cu o spatula)
- se coc in 30-35 de minute
- se coace la foc potrivit si spre sfarsit (15 min inainte) se da focul mai tare (initial era la 180, acum trecem la 220)
- se incearca cu scobitoarea (sa nu fie lipicios)
- dupa ce cresc, se pune hartie de copt umezita


Pofta buna!!

P.S. :la voi cum arata diminetile perfecte?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu