sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Cornulete cu marmelada - Sanda Marin

Trebuie sa o stiti pe Sanda Marin.A scris cea mai cunoscuta carte de bucate a romanilor.In 2006, a implinit 70 de ani de la aparitie.Asa ca sigur o gasiti si pe la mamele voastre, daca nu cumva si pe la bunica.Pe numele sau adevarat Cecilia Maria Zapan,Sanda Marin s-a nascut in decembrie 1900 la Iasi, intr-o familie care se numara printre varfurile intelectualitatii orasului.Tatal ei a fost carturarul Ion Simionescu.Sanda Marin nu era doar o foarte buna gospodina, ci si o femeie deosebit de cultivata.Vorbea, scria si citea perfect in franceza, engleza si germana, canta la pian si era o mare amatoare de muzica.Cu aceatsa carte, publicata in 1936, isi propunea nu numai sa ofere retete, ci si sa educe tinerele pentru a deveni bune gospodine.De aceea retetele cuprindeau explicatii si erau insotite de numeroase imagini.



Daca cititi cartea ei veti vedea ca descrie si anatomia animalelor cu a caror carne gatim, dar si sfaturi practice despre cum anume trebuie sa ne pregatim de o masa si ce trebuie sa stim inainte de a incepe sa pregatim bucatele.

Eu am inceput sa gatesc folosind cartea ei, este absolut perfecta.Apoi am mai renuntat un timp la ea, pentru ca ma incantau blogurile culinare pe care umblam zilnic, dar cand sunt in incurcatura intotdeauna revin la ea, unde stiu ca gasesc sigur o reteta potrivita pentru ceea ce vreau.

Nu stiu daca am spus pe blog cu vreo ocazie, dar am avut intotdeauna o fobie legata de a face prajituri si dulciuri in general.Muncesc la asta...trebuie sa scap de ea....sunt obligata :D Daca scap de asta, o sa continui cu celelalte : aluaturile, pestele .... si ma opresc aici ca dupa aia ma fac de ras de tot :D

In incercarile mele organizate cu scopul de a scapa de fobia gatirii dulciurilor, intra biscuitii de aici, si cornuletele de azi.Stiu...am inceput cu ceva usor :D

Mi-au iesit foarte bune dupa reteta Sandei Marin, dupa cum urmeaza:

Ingrediente

- 150 gr unt
- 150 gr faina
- 150 gr branza de vaci
- un praf de sare
- 1 lingura de zahar

Mod de preparare

Se face un aluat din cantitati egale de unt, faina si branza de vaci, un praf de sare si zahar.Se lasa sa se odihneasca o jumatate de ora.Se intinde o foaie ca pentru taietei, se taie triunghiuri, se umple fiecare cu putina marmelada, se rasucesc de la baza spre varf, se intorc capetele spre mijloc.Se ung cornuletele cu ou, se coc la foc bun.Se orneaza cu zahar praf.

Cartea se gaseste pe net si in librarii ;) ... si da..fac reclama...gratuita..pentru ca merita ;)

Un comentariu:

  1. Ruxi am incercat reteta si a iesit super. Tocmai cautam o reteta de cornulete fara (cu putin) zahar sa pot sa-i dau si fetitei mele. Si ea a fost incantata ;)

    RăspundețiȘtergere