Istoria cafelei ne arata ca aceasta a fost considerata inca din vechi timpuri initial aliment si nu bautura. Triburile africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.
Cafeaua a mai fost folosita si ca medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.
Cafeaua ca bautura si-a castigat o reputatie mistica, invaluita in mister si asociata cu preotii si doctorii.
Pe mai multe site-uri, inclusiv
acesta , am gasit doua legende legate de aparitia cafelei sub forma de bautura:
O istorie de pe la 1400, povesteste despre un pazitor de capre yemenit, pe nume Khaldi, care a observat cum caprele sale deveneau neastamparate si energice dupa ce mancau fructele rosii care cresteau in tufisurile necunoscute de pe aceste meleaguri. Uimit de comportamentul lor, Khaldi a dus fructe la o manastire din apropiere, unde staretul a fiert fructele in apa. Acesta a obtinut un lichid amar dar aromat, foarte stimulator, care alunga oboseala si somnolenta.
Cealalta poveste este aceea a unui dervis(calugar) musulman care a fost condamnat de dusmanii lui sa rataceasca prin desert si astfel sa moara de foame. In delirul sau, tanarul a auzit o voce care ii spunea sa manance fructele dintr-un arbore de cafea din apropiere. Dervisul a incercat sa inmoaie fructele in apa si cand nu a reusit, pur si simplu a baut lichidul acela. Interpretand supravietuirea si energia sa ca pe un semn de la Dumnezeu, s-a intors la ai sai si a raspandit credinta si reteta acestei bauturi.
Pentru ca e vineri, si ziua asta ne duce cu gandul la pauza...va invit la o pauza de cafea:
- 3 lingurite de cafea
- 2 lingurite zahar (sau dupa gust)
- 200 ml apa
Cum o prepar eu?
- Pun la fiert apa in ibric, impreuna cu zaharul
- Cand apa da in fiert, adaug cu grija si cafeaua macinata, cu grija sa nu se umfle si sa iasa din ibric
- Dau focul mai incet, si tin ibricul pe foc inca 3 minute, eventual pe jumatate de flacara
- Dupe ce s-a fiert cafeaua, picur o picatura de apa rece si pun o farfuriuta deasupra cafelei
- Dupa 1 minut o torn in cesti
- Eu o beau intotdeauna si cu 5 ml de lapte ;)
Voi cum pregatiti cafeaua la ibric?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu