Sursa imaginii
aiciMusacaua este un fel de mancare intalnit in toate tarile fostului
imperiu Otoman, dar si in tarile
arabe si in
Grecia.Se spune ca la noi a fost adusa de catre greci, deoarece forma ei aduce mai mult cu varianta pe care o aveau grecii.In limba araba, musaca inseamna "ceva gatit/servit rece", si de obicei este asociat cu un fel de salata de vinete si rosii.Deci nu este ceea ce stim noi ca fiind musaca.
Turcii fac musacaua cam ca noi, doar ca componentele nu sunt asezate pe diverse straturi, ci sunt amestecate cu totul,si se serveste cu pilaf.Comun cu turcii insa avem prezenta constanta a carnii tocate, a vinetelor, rosiilor , sau a cartofilor.Cum spuneam, grecii sunt cei care au adus la noi musacaua, sub forma pe care cred ca o stim cu totii, cu straturi de cartofi/vinete, rosii si carne rosie tocata.Se spune ca la greci ultimul strat este de obicei dintr-o crusta de oua si lapte, sau un sos bechamel(alb).Uneori mai apar variante care au crusta finala pe baza de branza sau cascaval.
Eu am pregatit-o in multe feluri, pe cea pe baza de cartofi prefer sa o fac adaugand si lapte la final, sau daca nu vreau sa pun lapte fac crusta de cartofi din piure.Preferata mea este insa cea pe baza de vinete si rosii, nu cu cartofi.De altfel, cam in toate tarile unde intalnim musaca, se spune ca este o mancare pe baza de vinete, si nu de cartofi.
Aveti reteta
aici.
am avut ocazia sa mananc faimoasa musaca greceasca...delicioasa, merita incercata
RăspundețiȘtergere