luni, 20 august 2012
Diplomat cu rulada si fructe
Asa cum am promis in reteta de gem de prune, am facut si un diplomat cu ajutorul acestuia.
Reteta de diplomat este luata de la Teo dar o sa imi permit sa redau aici o parte din ea, pentru ca nu am respectat-o pe toata.
Ingrediente pentru rulada
- 4 oua
- 4 linguri de faina
- 4 linguri de zahar
- 1 borcan de gem din care aveti (a mers bine cel de prune facut de mine pentru ca nu era foarte tare, era subtirel si a insiropat peste noapte rulada)
Ingrediente pentru crema
- 6 oua
- 250 ml lapte
- 400 ml frisca lichida
- 200 g zahar
- 2 -3 plicutele de zahar vanilat
- 4 pliculete de gelatina alba topita in 100 ml apa rece
- 2 portocale, 2 cani de zmeura proaspata (sau alte combinatii de fructe zemoase pe care le imaginati, eu la o alta crema am pus si ananas)
Mod de preparare
Rulada este cea scrisa de mine aici insa redau modul de pregatire inca o data aici ca sa aveti totul intr-un loc.
Se pregateste cuptorul incins.Se pune pe primul nivel gratarul de la aragaz si o tava de protectie pe el, apoi pe nivelul doi se va pune tava de aragaz aceea patrata cu rulada in ea.
Tava de aragaz cea patrata se acopera cu hartie de copt.
Se pregateste si un prosop de bucatarie ud si bine stors pe care il intindeti pe masa de lucru.
Pregatiti un pandispan subtire : bateti 4 albuse spume, apoi amestecati separat cele 4 galbenuse cu 4 linguri de zahar si 4 de faina.Puneti spuma de albuse peste compozitia cu galbenuse si mai bateti pana se omogenizeaza frumos.Turnati pandispanul pe foaia de copt de pe tava de aragaz si dati-o la cuptor pe nivelul 2.Va fi protejata de tava care sta pe gratar pe nivelul 1. Coaceti la foc iute cu atentie nu mai mult de 10 minute.Cum vedeti ca un pic capata crusta maronie jos, e semn ca se face, nu lasati pana se arde ca devine casanta si nu se mai ruleaza. Cand e gata, puneti pandispanul cu partea libera, fara hartie, peste prosopul ud, iar hartia, care acum va fi deasupra, o scoateti cu grija sa nu rupeti rulada.Ungeti foaia aceasta de pandispan cu gem si rulati ca sa formati o rulada.Puneti-o la racit separat undeva in casa mai la racoare, si cand s-a mai racorit o bagati si in frigider sa se mai intareasca pentru a se putea taia bine.
Apoi pregatiti crema dupa cum urmeaza:
Bateti cele 6 oua cu 200 gr zahar pana se face o spuma grosuta.Apoi adaugati si 250 ml de lapte si zaharul vanilat si amestecati. Apoi puneti acest vas in care aveti compozitia, pe foc pe bain marin.Eu pentru bain marin am pregatit o oala de 6 l cu apa, iar compozitia am pus-o in alta de cam 3 litri.Vasul in care e compozitia e preferabil sa fie inalt pentru ca pe foc ea se umfla de la lapte si exista un moment in care abia mai aveti loc in vas, pana incepe sa mai scada cand se fierbe mai bine.Deci pe bain marin amestecati in continuu cu mixerul sau telul si lasati compozitia sa ajunga sa se inchege bine.Adica sa devina mai legata, mai stransa, asa cam ca o maioneza mai subtire.Sa nu fie o ciorba.Eu am frecat-o cam 40 de minute, dar am constatat ulterior ca si crema facuta numai 20 de minute cu alta ocazie a tinut foarte bine.Dar e de preferat sa o fierbeti mai mult pentru ca sa fiti siguri ca s-au facut oualele bine si ca se va intari crema.Cand decideti ca e gata crema, adaugati cele 4 plicutele de gelatina topita in 100 ml apa la final si amestecati putin.Dati crema la o parte de pe foc si puneti-o la racit, eventual in chiuveta cu apa rece.Cand este racita, nu chiar de tot dar sa fie oricum rece, adaugati cele 400 ml de frisca lichida batuta bine cu mixerul in prealabil.Nu puneti frisca rece peste crema calda/fierbinte ca se taie.Dupa ce ati facut aceasta crema cu fisca cu tot o puneti la racit in frigider cateva ore bune.Cand vedeti ca s-a mai intarit adaugati si fructele si mai lasati-o la intarit.
In vasul in care veti face tortul final, puneti folie alimentara transparenta, peste tot , asa cat sa acopere bine marginile si sa iasa si pe dinafara cativa centimetri. Taiati rulada in felii de maxim 1 cm si tapetati vasul acest cu folia pusa in prealabil.Puneti feliile de rulada atat pe fundul vasului cat si pe margini ca sa fie peretii tortului.Adaugati apoi crema in mijloc omogen si dati totul la frigider inca o data.Lasati tortul sa se inchege peste noapte.
Cand il serviti, veti rasturna tortul intr-un platou si va veti ajuta de folia protectoare si de marginile ei care ies din vas pentru a face tortul sa alunece frumos si usor din vas. Vasul in care am facut eu tortul era o cratita de 3 l de mancare, dar puteti folosi si un bol de salata de 3l daca vreti sa ii dati alta forma.
A fost foarte apreciat ...este foarte racoritor si usor ...nici nu mi se pare ca are foarte multe calorii...ca sa nu mai zic de aspectul foarte placut!
Multumesc Teo ;)
Cateva poze
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu