joi, 30 iulie 2009

Ciocolata de casa - by Ionut

Am niste prietene care imi urmaresc blogul si nu prea se obosesc sa comenteze pe site, ci pe YM(Cristina...articolul asta e pt tine:D).Si cam toate m-au intrebat de o reteta buna de ciocolata de casa.Ei bine, nu m-am invrednicit pana acum sa fac, insa am o reteta de la colegul nostru Ionut, testata de el.....si degustata de colegi la Home Made Cookies Day! Ciocolata era ft buna, consistenta ft reusita, si arata si bine (forma de ingerasi parca?)

Mai jos aveti o poza cu ce am facut atunci la Cookies Day;) Merci Cristiana pt poza !


Eu am prestat numai prajitura cartof (Ruxandra's Chocolate Balls in poza). Se vede cat de cat si ciocolata facuta de Ionut.

Later edit : Cristiana a facut un crop numai cu opera lui Ionut..aici :


Mai jos am facut un copy-paste din emailul cu reteta, in detaliu.

Thanks Ionut!

Pui 150 ml apa intr-un craticior (eu am unul cu coada si cu teflon inauntru - ajuta sa nu se lipeasca ciocolata de el, mai ales la sfarsit). Eu data trecuta am pus mai mult dar depinde de cata ciocolata vrei sa faci :).
Si impreuna cu apa pui 400-500g de zahar (eu ieri 400g - dc o vrei mai dulce: 500).

Si incepi sa fierbi la foc mic apa cu zaharul. Dupa ce incepe sa fiarba (zaharul va fi dizolvat deja), lasa compozitia la fiert 3 minute.

Apoi tragi de pe foc craticiorul si adaugi cacao: 50g (sunt pliculete chiar de atat dc nu vrei sa masori). O torni in ploaie si amesteci sa fie omogen. Cand ai terminat de adaugat si omogenizat (dar sa nu dureze ff mult ca sa nu se raceasca) pui inapoi pe foc si amesteci in continuare - preferabil cu o lingura de lemn.

Si dupa ce cacao e bine amestecata si incepe sa fiarba, o lasa 1 min si 1/2 - 2 minute la fiert.

Apoi tragi craticiorul deoparte si adaugi 100g de unt (1/2 pachet mare - care de multe ori e de 250g deci merge si 125g). Si amesteci pana ce untul se dizolva.

Apoi pui din nou pe foc si amesteci sa fii sigura ca untul s-a topit.

Acum iei laptele praf - aici e greu de zis cat. Eu am avut o punga de 400g de la Darling si am folosit-o cam pe toata. Deci iei laptele si incepi sa il adaugi in ploaie amestecand permanent ca sa nu iasa cocoloase - dc mai ies nu-i nici un bai :) dar oricum. Si pui pana cand devine o compozitie consistenta, asemanatoare cu mamaliga. Cantitatea de lapte praf depinde de cat o vrei de solida. Dc vrei sa fie mai tare - mai mult. Mie imi place sa nu fie chiar asa tare precum ciocolata de la magazin :). Eu deci la ciocolata de ieri am pus cam 400g.

Apoi iei de pe foc (si amestecand in continuare adaugi nuci si daca vrei, stafide). Apoi iei o tava de cozonac peste care pui o folie de plastic sau de hartie de copt (e o folie rezistenta la temperaturi mari care se foloseste pentru a se pava tavile de cozonac sa nu se lipeasca aluatul de ele sau in general la tarte, quiche etc) si in tava pregatita cu folia torni ciocolata.

Apoi o lasi la racit (pe balcon dc e mai racoare) si cand e gata sa o pui in frigider, o treci in frigider.

Daca vrei sa o tai in forme, te sfatuiesc sa o pui intr-o tava intinsa si sa o intinzi in functie de cat de groase vrei sa iasa formele.

Pofta buna ;)
Ionut

4 comentarii:

  1. Foarte tare ideea cu "Home made cookies day" :) Foarte faina si reteta ... am notat-o ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina Burja31 iulie 2009, 04:59

    Multumesc Ruxi de reteta, am sa o incerc in weekend si am sa iti zic rezultatul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am incercat azi reteta si a iesit foarte buna ciocolata.Ideea de a adauga laptele praf ultima data este inspirata, in felul acesta se poate controla foarte bine consistenta amestecului.Eu am vrut sa fac o ciocolata mai tare si am pus mai mult lapte

    RăspundețiȘtergere